• 1. Laat de koelkast nooit (even) openstaan.
    Door het grote temperatuurverschil met de lucht waaraan de koelkast bij het openen wordt blootgesteld, warmt een koelkast erg snel op als de deur open staat. De koelkast moet hierna weer extra hard werken om de temperatuur weer op peil te krijgen. Houd de momenten dat de koelkast open staat dus zo kort mogelijk.
     
  • 2. Controleer of de koelkast goed sluit.
    Vervang eventueel de rubbers die voor een goede afsluiting moeten te zorgen.
    Versleten rubbers aan de binnenkant van de koelkastdeur kunnen ervoor zorgen dat er kiertjes ontstaan.  Via deze kiertjes warmt de koelkast op en zal hij meer energie moeten verbruiken om de koelkast op de gewenste temperatuur te houden.
     
  • 3. Let bij de aanschaf van een (nieuwe) koelkast goed op het energieverbruik.
    Een koelkast staat bijna altijd aan en is een van de grootverbruikers van energie binnen een huishouden. Door bij de aanschaf van een nieuwe koelkast goed op het energieverbruik te letten kun je een hoop energie besparen.
     
  • 4. Zet de koelkast precies waterpas.
    Als een koelkast niet waterpas staat kan de deur gaan kieren, waardoor er warme lucht kan binnendringen en de koeling meer energie moet verbruiken om de koelkast op de gewenste temperatuur te houden.
     
  • 5. Zet de koelkast niet kouder dan nodig
    Vaak hoeft een koelkast niet kouder te staan dan 6⁰C om de producten voldoende te koelen. Hoe kouder je de koelkast zet, hoe meer energie hij verbruikt. Bespaar energie door de koelkast iets minder hard te laten koelen.
     
  • 6. Laat eten eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet.
    Als je iets warms in de koelkast zet, warmt dit de lucht in de koelkast op. De koelkast moet extra hard werken om op de juiste temperatuur te blijven en gebruikt hierdoor een stuk meer energie. Laat het eten eerst goed afkoelen voor je het in de koelkast zet.
     
  • 7. Laat producten in de koelkast ontdooien.
    Wil je iets laten ontdooien? Haal het eerder uit de vriezer en leg het in de koelkast. Het product ontdooit langzamer, maar het helpt de koelkast wel bij het koelen, waardoor er minder energie wordt verbruikt.
     
  • 8. Maak de condensor aan de achterkant van de koelkast af te toe schoon.
    De condensor van een koelkast bevindt zich aan de achterzijde (buitenkant). Deze wordt snel stoffig, waardoor de koelkast minder efficiënt zal koelen. Maak de achterkant van de koelkast regelmatig schoon en de koelkast zal minder energie verbruiken.
     
  • 9. Koop een koelkast die qua grootte bij je past.
    Grote koelkasten gebruiken vaak stukken meer energie dan kleinere koelkasten. Het is zonde om een grote koelkast te gebruiken als dit niet nodig is.
     
  • 10. Zet de koelkast uit als je op vakantie gaat.
    Veel producten zullen niet goed blijven als je voor een paar weken of langer op vakantie gaat. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk producten over hebt als je op vakantie gaat en zet de koelkast uit. Vergeet hem niet leeg te halen en laat de deur op een kiertje staan, zodat er geen vervelende geurtjes of schimmels ontstaan.
     
  • 11. Gebruik geen tweede koelkast.
    Het hebben van een tweede koelkast in huis is soms erg handig, maar het zorgt er wel voor dat er een extra grootverbruiker van energie in huis is. Door een tweede koelkast weg te doen, of niet aan te schaffen bespaar je veel energie.
     
  • 12. Zet een koelkast minimaal 10 centimeter van de wand af.
    De achterkant van een koelkast geeft warme af. Hierdoor warmt de achterkant van de koelkast op. Als de koelkast te dicht tegen een muur staat kan de warmte niet goed ontsnappen en gaat de koelkast minder efficiënt koelen. 

    Wilt u een afspraak met een monteur?

    Vind hier de witgoedmonteur bij u in de buurt!